Кекс с шоколадов ганаш и бадеми

Необходими продукти за кекса:

  • 2 чаени чаши захар
  • 3 яйца
  • 2 чаени чаши прясно мляко
  • 1/2 чаена чаша олио
  • 2 супени лъжици какао
  • 1 бакпулвер
  • 2 1/2 чаши брашно
  • ванилия – 2 сухи или една течна

Необходими продукти за покритието:

  • Два млечни шоколада
  • 150 мл течна сметана
  • 1 чаена чаша филирани бадеми

Приготвяне:

Разбийте първо захарта с яйцата и след това добавете прясното мляко и олиото, разбийте отново. Добавете ванилията и какаото – аз лично, за да си спестя малко неприятности при разбиването на какаото, го слагам в една чаша, добавям мъничко от сместа и го разбърквам енергично с лъжица, докато какаото се разбие идеално в чашата. Едва тогава го изсипвам в общата смес – така хем няма хвърчене на какаова прах из цялата кухня, хем нямам притеснение дали ще остане някъде бучица от какаото.

Накрая прибавете брашното и бакпулвера и разбийте отново, докато се получи еднородна смес.

Намаслете леко формата, в която ще изсипете сместа и сложете да се пече в предварително загрята фурна на 180градуса. Аз пека във фурна с вентилатор – точно 30 минути са напълно достатъчни за изпичането на кекса, но за всеки случай го боцкам с клечка за зъби, за да видя дали е готово. Като го извадите, кексът на пипане е мек и стои леко “въздушен”. Такова усещане оставя и по време на ядене:)

Ако предпочитате кексът да бъде по-тежък и напоен, смесете една чаша вода и една чаша захар и ги варете десетина минути, докато се получи сироп. След като сте готови със сиропа, добавете в него есенция ром. Можете да напоите кекса с този сироп, но едва след като е изстинал. Като цяло не ви съветвам да правите каквото и да било с кекса, докато е топъл – има опасност да се смачка, счупи, развали и т.н.

Докато изстива, можете да си приготвите шоколадовия ганаш. Сложете сметаната на котлона и когато се сгорещи, я дръпнете и сложете начупените шоколади вътре. Разбърквайте, докато се разтопят напълно. Консистенцията на ганаша трябва да бъде като гъста боза, а когато го пробвате, трябва ясно да усещате вкуса на сметаната, в общи линии вкусът на ганаша в тези пропорции напомня силно на домашен течен шоколад и точно към този вкус се стремим. Ако усещате предимно шоколадовия вкус, може да добавите малко сметана.

Покрийте хубаво изстиналия кекс с ганаша и отгоре поръсете с филираните бадеми. Подготовката е проста и лесна, но резултатът е ефектен и сте готови до блестите пред вашите близки или гости:)

Кекс с шоколадово покритие и бадеми

Кекс с шоколадов ганаш и бадеми

Кекс с шоколадово покритие и бадеми

Кекс с шоколадов ганаш и бадеми

Кекс с шоколадово покритие и бадеми

Кекс с шоколадов ганаш и бадеми