Торта с кисело мляко и праскови

Специфичното на тази рецепта е, че блатовете са направени без яйца и прясно мляко, а кремът позволява да се яде и от малки деца 🙂

Продукти за 1 блат:
200гр. брашно
1 ч.л. сол
1 пакетче бакпулвер
100гр. захар
200гр. чай. Чаят може да бъде от каквото пожелаете. Препоръчвам да бъде нещо, което няма твърде натрапчив аромат, аз лично я направих с чай от шипки и се получи много добре
60гр. разтопено масло

Слагате в една купа брашното, солта, захарта и бакпулвера и добавяте чая и маслото. Добре е чаят да не е горещ, направете го по-рано и го оставете да изстине. След като разбиете добре съставките до получаване на еднородна смес, я изсипвате във форма за печене, която предварително сте покрили с хартия за печене. Никога не забравяйте хартията, спестява доста проблеми след това🙂. Печете в предварително загрята фурна на 180 градуса около 30 минути. И се запасете с клечки, с които да проверявате докъде е стигнало изпичането. Аз лично това съм го правила и със солети, когато съм нямала клечки😀

Продукти за крема:
2 кофички цедено кисело мляко (можете и сами да си изцедите, разбира се)
2 буркана компот от праскови

Вземете всички праскови от единия и половината от втория буркан и ги пасирайте. Не ги пасирайте твърде много, първо – за да не станат прекалено воднисти и второ – добре е да се усещат парченцата плод в крема. Смесете ги заедно с цеденото мляко, използвайте за разбъркване само лъжица, и оставете крема в хладилника, за да ви е по-лесно за работа.
Нарежете останалите праскови на тънки филийки, а сиропът от компотите го използвайте, за да сиропирате блатовете.

Сглобяването на тортата го правите в следния ред – слагате първия блат (аз пекох блата във форма с диаметър 24 см. Дебелината му беше около сантиметър и половина и нямаше нужда да се реже на две, затова изпекох 3 блата, с които постигнах необходимата височина и размер), леко го набождате с вилица, за да попие по-добре сиропа и сиропирате със сока от компота. Намазвате от крема, подреждате по цялата повърхност резенчета праскови и слагате следващия блат – и така до края. Украсата отгоре оставям на вашето въображение – можете да измажете тортата с остатъка от крема и да наредите праскови, можете да наредите и други плодове.