Рецепти

Рецепта за кекс

Днес реших да споделя с вас една рецепта за кекс, която в последната седмица ми се наложи да изпълня няколко пъти и резултатът винаги беше много удовлетворяващ. Всъщност, първият път, когато го направих, беше, защото ми трябваше да изпека нещо във формата за кекс, за да пробвам едно ново покритие. Новото покритие има да го пробвам още дълго, преди да ви го покажа :). За сметка на това кексът мога да го споделя, защото навсякъде, където го предлагах, се изяждаше за много кратко време, а доста мои познати и колежки ми поискаха рецептата. На всичкото отгоре е изключително елементарен за приготвяне, така че не се свенете, пробвайте го 😉

Кекс с шоколадов ганаш и бадеми

Необходими продукти за кекса:

  • 2 чаени чаши захар
  • 3 яйца
  • 2 чаени чаши прясно мляко
  • 1/2 чаена чаша олио
  • 2 супени лъжици какао
  • 1 бакпулвер
  • 2 1/2 чаши брашно
  • ванилия – 2 сухи или една течна

Необходими продукти за покритието:

  • Два млечни шоколада
  • 150 мл течна сметана
  • 1 чаена чаша филирани бадеми

Приготвяне:

Разбийте първо захарта с яйцата и след това добавете прясното мляко и олиото, разбийте отново. Добавете ванилията и какаото – аз лично, за да си спестя малко неприятности при разбиването на какаото, го слагам в една чаша, добавям мъничко от сместа и го разбърквам енергично с лъжица, докато какаото се разбие идеално в чашата. Едва тогава го изсипвам в общата смес – така хем няма хвърчене на какаова прах из цялата кухня, хем нямам притеснение дали ще остане някъде бучица от какаото.

Накрая прибавете брашното и бакпулвера и разбийте отново, докато се получи еднородна смес.

Намаслете леко формата, в която ще изсипете сместа и сложете да се пече в предварително загрята фурна на 180градуса. Аз пека във фурна с вентилатор – точно 30 минути са напълно достатъчни за изпичането на кекса, но за всеки случай го боцкам с клечка за зъби, за да видя дали е готово. Като го извадите, кексът на пипане е мек и стои леко “въздушен”. Такова усещане оставя и по време на ядене 🙂

Ако предпочитате кексът да бъде по-тежък и напоен, смесете една чаша вода и една чаша захар и ги варете десетина минути, докато се получи сироп. След като сте готови със сиропа, добавете в него есенция ром. Можете да напоите кекса с този сироп, но едва след като е изстинал. Като цяло не ви съветвам да правите каквото и да било с кекса, докато е топъл – има опасност да се смачка, счупи, развали и т.н.

Докато изстива, можете да си приготвите шоколадовия ганаш. Сложете сметаната на котлона и когато се сгорещи, я дръпнете и сложете начупените шоколади вътре. Разбърквайте, докато се разтопят напълно. Консистенцията на ганаша трябва да бъде като гъста боза, а когато го пробвате, трябва ясно да усещате вкуса на сметаната, в общи линии вкусът на ганаша в тези пропорции напомня силно на домашен течен шоколад и точно към този вкус се стремим. Ако усещате предимно шоколадовия вкус, може да добавите малко сметана.

Покрийте хубаво изстиналия кекс с ганаша и отгоре поръсете с филираните бадеми. Подготовката е проста и лесна, но резултатът е ефектен и сте готови до блестите пред вашите близки или гости 🙂

Кекс с шоколадово покритие и бадеми
Кекс с шоколадов ганаш и бадеми
Кекс с шоколадово покритие и бадеми
Кекс с шоколадов ганаш и бадеми
Кекс с шоколадово покритие и бадеми
Кекс с шоколадов ганаш и бадеми

Leave a comment