Шахматна торта

Продукти за блатовете:

Бял блат

  • 3 яйца
  • 1 чаена чаша пудра захар
  • 3 супени лъжици олио
  • 1 чаена лъжица сода
  • 2 чаени чаши брашно
  • 1 ванилия

Кафяв блат

  • 3 яйца
  • 1 чаена чаша пудра захар
  • 3 супени лъжици олио
  • 1 чаена лъжица сода
  • 2 чаени чаши брашно – от тази доза изваждате две супени лъжици брашно и на тяхно място слагате две супени лъжици какао
  • 1 ванилия

Продукти за кремовете

Маслен крем:

  • Две пакетчета масло (250 гр.)
  • 2 чаени чаши пудра захар

Млечен крем:

  • 1 литър прясно мляко
  • 5 супени лъжици брашно
  • 8 супени лъжици захар

Сироп:

  • 1 чаена чаша захар (такава е дозата по оригиналната рецепта, аз бих ви препоръчала да намалите наполовина захарта в сиропа, тъй като тортата става твърде сладка с всичката тази захар в блатовете и крема. )
  • 1 чаена чаша вода

Приготвяне на блатовете:

Яйцата се разбиват заедно със захарта, добавя се олиото и след това добавяте содата, която предварително сте сложили в една чаена лъжичка вряла вода (за да кипне и да се убие миризмата на сода). След като разбъркате тези продукти, добавяте брашното и олиото.

По същия начин се прави и втория блат. Пекат се на 180 градуса, около 25 минути. След като изстинат, всеки от двата блата се разрязват на две, така че да имате общо четири блата. Следващата стъпка е да разрежете блатовете на части, най-добре става с чиния и една чаена чаша – ако блатът ви е с диаметър 26 см, вземете една чиния, която да е с 4-5 см по-малка, поставете я в центъра на блата и изрежете около нея. След това сложете в центъра на по-малкия кръг чаената чаша и отново изрежете. Направете същото с кафявия блат и след това разменете местата на отделните парчета така, че да се редуват бял кръг-кафяв кръг. Повторете действието с другите два блата.

Приготвяне на кремовете

За млечния крем е необходимо първо леко да затоплите млякото и след това да сложите захарта и да разбъркате, докато се разтвори в млякото, добавете брашното и бъркайте постоянно на не много силен огън, докато кремът се сгъсти. Оставете го настрани да се охлади и подгответе масления крем, като смесите маслото и пудрата захар. Не е необходимо да ги разбърквате с миксер, смесването им става много лесно и е достатъчно да ги разбъркате и с вилица.

Двата крема се смесват тогава, когато млечният крем изстине.

Пригответе сиропа, като сложите захарта във водата на котлона и бъркате 1-2 минути, достатъчно е захарта да се разтвори. Сиропирайте блатовете, но едва след като сиропът изстине.

Следва сглобяването на тортата: сиропирайте първия блат, след това обилно го намажете с крем, поставете следващия блат, отново сиропирайте и намажете с крем и така, докато ви свършат кремовете и блатовете:).

По желание можете да сложите в крема един банан.

Украсата на тортата оставям на вашето въображение:)

Да ви е сладко!