Френска селска торта

Необходими продукти за блата:

  • 1 яйце
  • 200 мл прясно мляко
  •  ⅔ чаена чаша захар
  • 50 грама краве масло
  • 2 супени лъжици мед
  • 2 чаени лъжици сода за хляб
  •  брашно – около 3 чаени чаши, но слагайте брашното постепенно, докато тестото стане готово за месене, без да лепне по ръцете ви.

Необходими продукти за крема:
1 кг заквасена сметана
1 чаена чаша захар
⅓ чаена чаша сладко по избор. Класическата френска торта се прави със сладко от борорвинки. Аз обаче я правя със сладко от череши и става изключително вкусно.
1 чаена чаша смлени орехи

Приготвяне на блатовете

На пръв поглед приготвянето на блатовете изглежда трудно, но не е така, не се страхувайте и се захващайте смело:). Разбийте първо яйцето и захарта, после добавете маслото, което е добре да е престояло предварително на стайна температура (не правете грешката да сложите млякото преди маслото). Добавете прясното мляко и накрая меда и содата. Содата може предварително да я сложите в една лъжичка вряла вода, за да кипне и да се убие миризмата й.

Сложете сместа на слаб котлон и разбърквайте периодично, като сместа трябва да стане с цвят на светъл карамел. Това обикновено се случва за 10-тина минути. Когато е готова сместа, я дръпнете настрани да изстине малко (не е нужно да изстине напълно, но не трябва да е гореща).

Добавете брашното, добавяйте го постепенно, толкова, колкото е необходимо, за да стане тесто за месене. Тестото става меко и е много приятно за работа, не е лепкаво и въпреки че е доста еластично, се разточва лесно.

Когато омесите тестото, започнете да си правите малки блатове от него. Откъснете едно парче, в зависимост от диаметъра, който искате да постигнете, разточете го на съвсем тънко, да не е повече от 2-3 мм дебелината, сложете хартия за печене в тепсията и печете на 180 градуса. Печенето му става много бързо, из рецептите пише 5-6 минути, но моят опит показва, че и по-малко време отнема, така че проверявайте го – аз лично отварям фурната, късвам едно миниатюрно парченце и пробвам. Изпеченият блат трябва да е мекичък, като изстине се втвърдява леко. Като го извадите, го изрежете, аз лично си приготвям една чиния, която е с искания от мен диаметър и с нея изрязвам всички блатове. След това откъснете следващото парче от тестото и така, докато ви свърши. Обикновено от тази доза стават 5 блата. Когато ги вадя от фурната, ги слагам един върху друг, така запазват топлината си и се запазват меки, докато дойде време да се превърнат в торта.

За да приготвите крема, само разбъркайте сметаната и захарта. Не е нужно да го правите с миксер, достатъчно е с вилица.

След това започнете да сглобявате тортата (но се уверете преди това, че блатовете са изстинали. Не ви препоръчвам да ги покривате с крем, докато са топли) – сложете първия блат, намажете го с крем и отгоре сложете сладкото – количеството му – според вашите предпочитания, обикновено 4-5 лъжички са напълно достатъчни. След като измажете цялата торта, ако не й правите някаква специална украса, я поръсете със смлените орехи. Оставете тортата да престои няколко часа (3-4 са достатъчни) в хладилника – за да може кремът да попие в блатовете и заедно с това да стегне тортата.