Рецепти

Шоколадова торта

Шоколадовите торти, не знам защо, дълго време ме плашеха да ги приготвя. Все се чудех каква точно рецепта да избера, все се притеснявах какъв шоколад да си направя…абе, сложна работа си е това, а на всичкото отгоре шоколадовите десерти са сред любимите на хората и съществува още по-голяма опасност да не уцеля правилната торта.

Но, миналата седмица една колежка излизаше по майчинство и реших да я зарадвам с бебешка торта за изпроводяк. Това беше моментът да направя първата си шоколадова торта. След всички изчетени рецепти и никоя, която да ме грабне и да си кажа “Това е!”, посегнах към стария тефтер на мама, където има куп рецепти, от онези, древните, които ги кръщаваха на името на приятелката, от която са ги взели :)).

Разгледах рецептата за шоколадова торта, допадна ми, набавих необходимите продукти и направих първо блата. Това беше лесната част. За крема обаче, не пишеше екзистенциални неща, като например какво правим със съставките му – варим ли ги, печем ли ги, на слънце ли ги оставяме да съхнат…нищичко. Вземете яйца, масло, захар и…дотам…пък нямаше и никаква течна съставка, та да реша да го сваря пустия му крем. Затова реших да импровизирам и да направя мой си шоколадов крем. Резултатът беше превъзходен, колегите си облизаха пръстите и за първи път се радвахме, че не сме много хора, та можем да си отрежем и второ парче :))

Затова днес ще споделя тази рецепта и ще се радвам, ако и на вас ви хареса :))

Шоколадова торта с бадеми

Блат:

  • 6 яйца
  • 1 чаена чаша захар
  • 1 чаена чаша + 2 супени лъжици брашно
  • 3 супени лъжици какао
  • 1 бакпулвер

Пече се на 180 градуса около 25 – 30 минути. Аз винаги пека на око, като боцна с клечката и по нея няма остатъци от тесто, значи е готов блатът :).

Предполагам знаете, но все пак да си припомним – блатът се разрязва само, когато е изстинал напълно. Така че го оставете да изстине хубаво и тогава го разрежете хоризонтално на части – може да се разреже на две части, а може и на три, ако сте по-сръчни и се справите с по-тънки разрези. Ако сте начинаещи, разрежете го само на две части. 🙂

Крем:

  • 700 мл прясно мляко
  • 4 яйца
  • 350 гр. захар
  • 100 гр. краве масло
  • 90 гр. царевично нишесте
  • 1 ванилия
  • два млечни шоколада
  • 150 гр. филирани бадеми

Разбивате яйцата, захарта, ванилията и нишестето. Слагате млякото да заври и постепенно на тънка струя добавяте разбитата смес. След това бъркате, докато се сгъсти крема. От моята майка знам, че кремът става готов тогава, когато започне да прави мехурчета, така че следете кога ще дойде сакралният момент, в който кремът започне да прави “кльоп, кльоп” :)).

Когато го отместите от котлона, начупете на парченца шоколадите и ги сложете в крема. Разбъркайте, докато се разтопи шоколадът и след като поизстине малко, добавете и маслото. Когато кремът изстине напълно, преди да започнете да сглобявате тортата, добавете бадемите.

Добре е да сиропирате блатовете, за да сте сигурни, че тортата е сочна и няма да останат сухи места по нея. Сиропът за тази цел се прави като сложите да заври равни части вода и захар – една чаена чаша вода плюс една чаена чаша захар обикновено е достатъчно, за да се сиропират всички блатове. Оставете да поври сместа 15-тина минути и изчакайте да изстине.

Нататък е лесно –  слагате първия блат, сиропирате го хубаво навсякъде, мажете с крем, слагате втория, сиропирате, мажете с крем и така, докато всичко свърши. Можете да си оставите крем, за да покриете тортата и след това да поръсите с още малко филирани бадеми. Аз лично правих тортата бебешка, така че за покриване използвах захарно тесто.

А ето и резултатът:

20160719_002322

20160719_002254

 

Leave a comment