Торта “Червено кадифе”

Продукти за блата

  • 2 яйца
  • 250 г захар
  • 1 пакетче масло (малко)
  • 2 с.л. какао
  • 1 чаена лъжица сол
  • 1 пакетче ванилова захар
  • 250 мл айрян
  • 1 чаена лъжица сода бикарбонат
  • 250 г брашно
  • Сладкарска боя

 

Продукти за крема

  • 300 г натурално сирене за мазане – може Филаделфия, но става чудесно и с което и да е друго подобно сирене
  • 250 г сирене Маскарпоне
  • 120 г пудра захар
  • 4 супени лъжици течна сладкарска сметана
  • 1 пакетче ванилова захар

Приготвяне на блатовете

Първо разбийте захарта и маслото (трябва да е престояло на стайна температура, за да омекне), добавете ваниловата захар (може и обикновена ванилия), какаото и солта и след това сложете яйцата. Содата я изсипете в айряна, разбъркайте добре и добавете към общата смес. Сложете боята. Боята може да се сложи по всяко време, но аз лично имам две предпочитания към нея – първо, да я слагам преди брашното и второ – да ползвам гелови сладкарски бои. Не че не може да стане червен блата и с другите видове бои, но аз в практиката си съм установила, че с геловите бои ми е най-лесно да работя. А пък що се отнася до конкретна марка, аз лично ви препоръчвам тази боя. Много съм доволна от нея, досега всичките цветове, които съм правила, стават наситени и хубави, за разлика от други, които изсипвам половината съдържание и нищо хубаво не се получава. Имайте предвид, че ви е необходимо съвсем малко, за да постигнете наситен цвят. Затова сложете на върха на чаена лъжичка малко от боята, разбъркайте и ако не е достатъчно червено, добавете още мъничко.

Накрая сложете брашното. Сместа, която ще получите, няма да е като тесто за месене, а по-скоро като смес за правене на мъфини. Това не бива да ви притеснява, слагайте смело в тавата. По отношение на печенето можете да направите две неща – да разделите сместа на три и да изпечете три отделни блата или – това, което аз ви препоръчвам – да сложите цялата смес заедно и след това готовия голям блат да го разрежете на три части. На мен лично това ми спестява време и излишни усилия. Ако режете блатовете обаче, е добре да ги изчакате да изстинат и тогава да ги разрязвате.

Приготвяне на крема

Приготвянето на крема става изключително лесно и бързо, не изисква нито печене, нито варене, нито нещо по-специално. Просто разбийте сирената заедно, добавете захарта, сложете сметаната, разбийте всичко да стане хомогенна смес и сте готови. Аз лично ги разбивам с вилица, защото смятам, че не си струва да цапам цял миксер за това 🙂

Когато започнете да сглобявате тортата, блатовете трябва да са напълно изстинали. Бих ви препоръчала леко да ги сиропирате, за да станат по-сочни. Сиропирането става с равни части захар и вода, които сте смесили на котлона. Не прекалявайте, една чаена чаша е достатъчна, за да не се разпада тортата, а и да не става твърде сладка.

И така, слагате първия блат, сиропирате, мажете с крем, повтаряте действието с останалите блатове и крем. Накрая я измазвате отвън, а украсата е въпрос на вкус и фантазия. Аз лично обикновено я украсявам с фондан, но можете и да поръсите карамелизирани орехи или настъргани бадеми.

Пробвайте я и ви обещавам, че ще впечатлите близките си с тази хем вкусна, хем ефектна торта :).