Шоколадова торта с бадеми

Блат:

  • 6 яйца
  • 1 чаена чаша захар
  • 1 чаена чаша + 2 супени лъжици брашно
  • 3 супени лъжици какао
  • 1 бакпулвер

Пече се на 180 градуса около 25 – 30 минути. Аз винаги пека на око, като боцна с клечката и по нея няма остатъци от тесто, значи е готов блатът:).

Предполагам знаете, но все пак да си припомним – блатът се разрязва само, когато е изстинал напълно. Така че го оставете да изстине хубаво и тогава го разрежете хоризонтално на части – може да се разреже на две части, а може и на три, ако сте по-сръчни и се справите с по-тънки разрези. Ако сте начинаещи, разрежете го само на две части.:)

Крем:

  • 700 мл прясно мляко
  • 4 яйца
  • 350 гр. захар
  • 100 гр. краве масло
  • 90 гр. царевично нишесте
  • 1 ванилия
  • два млечни шоколада
  • 150 гр. филирани бадеми

Разбивате яйцата, захарта, ванилията и нишестето. Слагате млякото да заври и постепенно на тънка струя добавяте разбитата смес. След това бъркате, докато се сгъсти крема. От моята майка знам, че кремът става готов тогава, когато започне да прави мехурчета, така че следете кога ще дойде сакралният момент, в който кремът започне да прави “кльоп, кльоп” :)).

Когато го отместите от котлона, начупете на парченца шоколадите и ги сложете в крема. Разбъркайте, докато се разтопи шоколадът и след като поизстине малко, добавете и маслото. Когато кремът изстине напълно, преди да започнете да сглобявате тортата, добавете бадемите.

Нататък е лесно –  слагате първия блат, мажете с крем, слагате втория, мажете с крем и така, докато всичко свърши. Можете да си оставите крем, за да покриете тортата и след това да поръсите с още малко филирани бадеми. Аз лично правих тортата бебешка, така че за покриване използвах захарно тесто.